Projekt Uporabimo uporabljeno

predstavlja inovativen pristop k trajnostnemu razvoju, ki se osredotoča na ponovno uporabo materialov in varstvo okolja. Glavna zamisel projekta temelji na ponovni uporabi odsluženih oglasnih transparentov, ki jih je Audi nekoč uporabljal na tekmah svetovnega pokala FIS v alpskem smučanju.

Odslužene oglasne transparente so v čevljarski delavnici Maria Herzoga, priznanega oblikovalca visokokakovostnih čevljev po meri, preoblikovali v prvovrstni material za izdelavo 50 popolnoma unikatnih potovalnih torb Audi. Vsaka izmed njih je posebna in v svoji oblikovalski formi in videzu enkratna, elegantna s potiski vzorcev na transparentih, kar ji daje dostojanstvo obeh znamk, ki prisegata na tradicijo, kakovost in inovativnost.

Morska oaza za ohranjanje biotske raznovrstnosti

11 unikatnih potovalnih torb je Audi Slovenija ponudil na dražbi, preostalih 39 torb pa je na voljo v spletni trgovini. S prispevki od prodaje bomo namensko podprli postavitev morske oaze, ki jo bo Zavod YouSea postavil v Piranskem zalivu in bo predstavljala zatočišče morskim živalim in rastlinam. Delovala bo podobno kot naravni podvodni grebeni. Gre za pilotski projekt, s katerim želijo sodelavci zavoda skupaj z zunanjimi ustanovami raziskati njene multiplikativne pozitivne učinke na okolje. Odkrivali bodo načine, kako bi lahko prispevali k bolj trajnostnemu načinu pridelave hrane v prihodnosti. Raziskovali pa bodo tudi delovanje takih struktur pri odvajanju ogljikovega dioksida iz morja in njihovo čistilno sposobnost. Na degradiranih območjih bi tako lahko povečali samočistilno sposobnost morja, izboljšali njegovo kakovost in obnavljanje.

Napredek zagotavlja vožnjo v pravo smer

Znamko Audi danes spreminja prizadevanje po manjšem obremenjevanju okolja. Je pionir, ki trajnostne inovacije uvaja v serijsko proizvodnjo vozil, trajnostne vrednote znamke pa smo ponotranjili tudi zaposleni. Tako se je v ekipi Audi Slovenija rodila tudi ideja za projekt Uporabimo uporabljeno, ki dokazuje vožnjo znamke v pravo smer, kot je povedal Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji.

Napredek ni vedno linearen

Irena Fonda, soustanoviteljica Zavoda YouSea o ideji morske oaze v Piranskem zalivu, o kateri je njen oče začel razmišljati že pred tridesetimi leti. Z bratom Leonom sta se odločila idejo oživiti in postaviti podvodno strukturo, ki bo služila za raziskovanje in ozaveščanje o pomenu trajnosti, novih načinih pridobivanja hrane iz morja in ohranjanja biotske raznovrstnosti. K njeni uresničitvi bo pomagal tudi projekt Uporabimo uporabljeno, ki smo ga zasnovali v Audi Slovenija.

Napredek je odgovornost

Napredek ni le izumljanje nečesa novega. Mario Herzog, oblikovalec in izdelovalec vrhunskih čevljev, meni, da je napredek iskanje boljših poti, kako na izviren način oživiti že izumljeno, da v novi preobleki prinaša pozitiven vpliv na svet. V okviru projekta Uporabimo uporabljeno, ki smo ga zasnovali v Audi Slovenija, tako odslužene oglasne transparente preoblikuje v vrhunske potovalne torbe.